وقتی مالی غیرمنقول مثل آپارتمان، مغازه یا زمین کسی به طور غیرقانونی در دست فرد دیگری باشد، مالک رسمیمی تواند با اقامه دعوای خلع ید، از دادگاه بخواهد که به تصرفات غیرمجاز متصرف پایان بخشیده و ملک را تخلیه و تحویل وی نماید.این مقاله را تا انتها دنبال کنید.
چگونگی طرح دعوای خلع ید
پس از اینکه حکم دادگاه بر اساس خلع ید صادر و قطعی شد، پرونده با صدور اجراییه به اجرای احکام می رود و به خوانده ابلاغ می شود که ظرف ١٠ روز از تاریخ ابلاغ نسبت به خلع ید اقدام نماید. در صورت عدم تخلیه ملک ظرف مهلت مقرر، اجرای احکام با حضور ضابطین قضایی اقدام به خلع ید خواهد کرد.
شرایط لازم برای خلع ید چیست ؟
- لزوم مالکیت رسمی خواهان ، چه با سند رسمی مالک باشد یا به موجب رای قطعی دادگاه مبنی بر مالکیت خواهان.
- غیر منقول بودن مال مورد تصرف.
- تصرف خوانده.
- غیرقانونی و غصبی بودن تصرفات خوانده.
نکات کاربردی خلع ید از ملک
نکات اساسی که در اجرا کردن حکم دعوای خلع ید باید در نظر داشته باشید شامل موارد زیر است :
- در مورد املاک مشاع، اگر بین شرکا تقسیم نامه وجود داشته باشد.
- ضمن دادخواست خلع ید می توان الزام به پرداخت اجرت المثل ایام تصرف را با جلب نظر کارشناس رسمی، تقاضا نمود.
در خلع ید تشریفات دادرسی مانند ابلاغ و تعیین وقت رسیدگی باید رعایت شود. - اجرای حکم خلع ید نیازمند این است که رای قطعی شده و اجراییه علیه محکوم علیه صادر می گردد.
- رسیدگی به این دعوا در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک است.
- طرح دعوی از جانب یک یا چند نفر از مالکین مشاع جهت رسیدگی به دعوی کافی می باشدو لازم نیست تمام شرکا دعوا را با هم مطرح نمایند.
- بازداشت یا رهن بودن ملک مانع استماع دعوای خلع ید نیست.
- اگر متصرف در ملک بدون اجازه مالک، اقدام به ساخت بنا نموده باشد یا ملک را تبدیل با باغ نماید؛ باید همزامان با دادخواست خلع ید، قلع قمع بنا و قطع درختان را تقاضا نماید؛ وگرنه تنها رفع تصرف انجام و بنا و درختان باید در ملک باقی بماند.
- اگر ملک مشاع بوده و حکم خلع ید صادر گردد، تمام ملک تخلیه می شود؛ اما ملک تحویل هیچ کدام از شرکا نمی گردد؛ تا در خصوص نحوه تصرف توافق نمایند و یا ملک مشاع را به فروش برسانند.
در لینک درج شده میتوان بهترین وکلای دادگستری در شیراز را پیدا کنید.
دیدگاهتان را بنویسید